Middag & Melodifestival

Lyckad middag och lite oväntade resultat i melodifestivalen.

Här kommer receptet på gnocchin. Jag hade aldrig gjort det förut så det var lite spännande.

Gnocchi med pesto

Det går utmärkt att göra pesto i en mixer, men är man en riktig finsmakare använder man en mortel. I morteln ska ingredienserna malas sönder (inte slås). En finsmakare tar även bort alla stjälkar och mitt ådran i basilikabladen. Receptet nedan är ett grundrecept, man kan naturligtvis ändra doserna efter egen smak.

Ingredienser till ca 4 pers.

Pesto Genovese (recept till en liten burk pesto):
6 knippor färsk basilika (ca 150 gr)
1 vitlöksklyfta
2 msk pinjenötter
2 msk riven lagrad pecorino-ost
2 msk riven parmesanost
10 msk olivolja extra vergine (helst en mild olivolja från Liguria)
salt

Nyp av basilika bladen, skölj och torka dem väl. Börja med att mala basilikabladen tillsammans med vitlöken, pinjenötterna och en nypa salt i en mortel eller kör allt i en mixer.

Därefter mal man ner osten om man använder mortel. Använder man mixer häller man blandningen i en skål och rör ner osten.

Häll tillsist på olivoljan och rör ihop tills peston har en jämn krämig konsistens. Smaka av med salt.

Potatisgnocchi (4 stora portioner):

1 kg potatis (en mjölig sort, ej färskpotatis)
1 ägg
250 gr mjöl (ca 1/2 liter)
salt
(riven muskot)
2-3 msk havssalt till pastavattnet

Koka potatisen med skal. Skala potatisen då den fortfarande är varm och pressa med en purèpress ner den i en rymlig bunke (eller mosa potatisen).

Tillsätt ett ägg, några nypor salt och eventuellt lite riven muskot. Knåda snabbt in ägget i den pressade potatisen.
Sikta därefter ner mjölet i omgångar och arbeta samman till en jämn och kompakt deg.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord dela degen i 6 delar. Rulla ut 6 längder med en diameter på ca 1 cm.

Lägg rullarna bredvid varandra och skär 1 1/2 cm små gnochhi. Om man vill kan tryck till varje gnocchi mellan en gaffel och tummen eller trycka dom mot baksidan av ett rivjärn för att få den speciella gnocchiformen. Lägg dom färdiga gnocchi på en kökshandduk.

Sätt på pastavattnet (ca 4 l). När vattnet kokar, salta med ca 2-3 msk havssalt och låt gnocchi glida ner i pastavattnet från handduken. Lägg på ett lock och låt koka upp. Ta därefter av locket och ta upp gnocchi ur pasta vattnet med en hålslev när de flyter upp till ytan. Låt dem snabbt rinna av i ett durkslag och blanda genast ner dem i den uppvärmda pestosåsen. Man brukar beräkna ca 1 rågad msk pesto per person (receptet ovan blir lite mer). Servera med riven parmesanost.

Snart middag!

Ikväll blir det middag och sen schlager. Det är den officiella familje-födelsedags-middagen som går av stapeln.

Syskonen som flyttat hemifrån står för menyn, Ulrika för förrätt, jag för huvudrätt och Niklas för efterrätt. Allt ska vara på ett italienskt tema enligt mina direktiv. :)

Jag kommer att bjuda på Gnocchi.

Godmorgon!

Hela familjen är samlad. Ulrika vill sova. Niklas och Elina är på toa. Pappa sover. Mamma på väg ner till köket. Daniel ser på film. Emma städar sitt rum.  Jag bloggar. Pollux (katten) springer runt och runt i huset. (kal-)Rune sitter i buren och försöker undvika Pollux.