Middag med kompisar

Andreas och Fredrik kom över ikväll för ännu en söndagssoppa. Ikväll blev det en champinjonsoppa. Två tallrikar var och 6 matlådor blev det.

Här får ni receptet:

  • 2 liter färska champinjoner (400 g)
  • 1 finhackad gul lök
  • 50 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 liter hönsbuljong (eller grönsaks­buljong)
  • 1 dl vispgrädde
  • Salt efter smak
  1. Skär svampen på längden i halvcentimeter tjocka skivor.
  2. Fräs svampen på medelgod värme i 10 minuter under omrörning.
  3. Strö över lökhacket och fortsätt fräs tills lökbitarna blivit genomskinliga.
  4. Strö över vetemjölet (eller hoppa över det om du vill ha en tunnare soppa). Låt fräsa en minut till.
  5. Häll på buljongen och låt sjuda i 20 minuter på svag värme under lock.
  6. Ta soppan från värmen. Blanda grädden och äggulan med 1 deciliter av soppan. Häll tillbaks detta i soppan. Tillsätt örten, kajennpeppar och citron. Värm soppan försiktigt och servera. Gärna med nybakat bröd.

Fika med främling

Jag har precis varit och fikat med Niclas och lite andra kompisar till mig och Niclas och deras kompisar. Efter en stund så är det en som frågar om någon känner en nioende person som sitter längst bort på soffan och då visar det sig att ingen känner honom men han pratade med någon vid bordet som visade sig tro att det var någon kompis till någon vid andra ändan av bordet. Fast det var just det som var komiskt att det inte var så.

Hur som helst, vi hade en trevlig fika på Rival. Jag käkade en ceasarsallad och drack en kaffe mätt och belåten. Nu ska jag skynda mig och göra lite soppa till Andreas och Fredrik som kommer över ikväll.