Bearnaisesås

kväll har jag gjort min egna bearnaisesås för första gången. Den blev jättegod och jag ska definitivt göra det snart igen. Men oj vad mycket smör det går åt.

Detta är för drygt sexpersoner.

  • 6 st ägg
  • 500 g smör
  • 1 kvist dragon eller dragon i vinäger ( finns på burk
  • 8 st vitpepparkorn
  • 4 st schalottenlökar
  • 1 msk persilja, hackad
  • 0.5 dl vinäger
  • 1 dl vatten

Servera gärna tillsammans med en potatiskaka.

Gör så här

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull.
  2. Dra bort kastrullen från plattan, men håll varmt.
  3. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften.
  4. Sila ner detta i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.
  5. Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
  6. Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning.
  7. Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra.
  8. Hetta upp en grill eller stekpanna och stek biffarna 1-3 minuter på varje sida. Köttet ska helst vara lite rött i mitten.